Empress management services
Computers / Internet / Web Design and Development

Help! Een zwart scherm! Wat nu?

Je start je laptop op, maar krijgt geen beeld. Bijzonder vervelend! Extra vreemd is dat alle lampjes wel branden en je het apparaat ook hoort opstarten, maar toch niets ziet. Het enige wat er voor je staat is een laptop met zwart beeld. Wij geven je een aantal tips om te controleren wat er aan de hand is. Ben je zelf niet zo handig met computers of heb je liever dat een specialist ernaar kijkt, dan kan dat natuurlijk ook. Er is vast en zeker een specialist bij jou in de buurt die je verder kan helpen.

Hoe te handelen?

Als het beeld van je laptop zwart blijft, kun je in eerste instantie je laptop een keer opnieuw opstarten. Soms is er in de opstartfase al iets fout gegaan. Biedt dat geen oplossing, controleer dan nog even of je niet per ongeluk je scherm hebt uitgezet met de toetsencombinatie ‘Fn’ en ‘LCD’. Het nogmaals indrukken van deze toetsencombinatie kan ervoor zorgen dat je scherm weer aangaat.

Mochten beide methoden niet baten, dan kun je proberen de accu te verwijderen en de laptop op te starten als hij alleen op het elektriciteitsnet is aangesloten. Is er nog steeds geen beeld, plaats dan alles weer terug en kijk of het lampje van de adapter brandt op je laptop. Is dit niet het geval, dan is een nieuwe adapter een goed idee. De adapters van laptops raken namelijk nog wel eens defect.

Als al het bovenstaande niet werkt, is het raadzaam een externe monitor aan te sluiten.

Een externe monitor aansluiten

Om te bepalen of je scherm echt kapot is of dat het misschien toch de laptop zelf is waar iets mee is, kun je een tweede scherm op je laptop aansluiten. Via de VGA, DVI of HDMI aansluiting aan de zijkant van de laptop is het aansluiten van een externe monitor zo gebeurd. Let er wel even op dat je ook de stekker van de externe monitor in het stopcontact steekt. Start nu nogmaals de laptop op.

Is er beeld? Dan is het inderdaad het beeldscherm van je laptop kapot. De CCFL lamp, ook wel inverter genoemd, is defect en het beeldscherm zal vervangen moeten worden. Ga hiervoor op zoek naar een goede specialist. Maak indien mogelijk alvast een back up van je bestanden. Je weet nooit waar de expert tegenaan loopt en of de laptop nog gemaakt kan worden.

Is er geen beeld en blijft ook een tweede scherm op zwart, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Niet alleen het scherm vertoont dan gebreken, er is een grote kans dat de laptop zelf het probleem is. Hoogstwaarschijnlijk is er iets mis met het videogedeelte op de laptop. Een expert is in staat het daadwerkelijke probleem te signaleren en kan oplossingen bieden. Zoek er een bij jou in de buurt.

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-rotterdam/