Empress management services
Computers / Internet / Web Design and Development

Een gecrashte harde schijf herstellen doe je zo!

De harde schijf van een computer of laptop heeft maar een beperkte levensduur, daarmee vertellen we je eigenlijk niks nieuws. Niet voor niets wordt er zo op gehamerd regelmatig een back-up te maken en deze liefst op meerdere locaties op te slaan. Je belangrijke bestanden ben je dan in elk geval niet definitief kwijt. Dit is van groot belang, want als een computer of laptop niet meer opstart, is het vaak de harde schijf die problemen geeft, die dan gecrasht is. In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf een harde schijf kunt herstellen.

Kopieer de bestanden (als dat mogelijk is)

Is de harde schijf van je laptop of computer daadwerkelijk defect? Dan kun je deze het best zo min mogelijk belasten. Elke onnodige belasting verkleint namelijk de kans op het nog goed kunnen kopiëren van bestanden. Bestanden kopiëren kan op twee manieren.

Manier 1

De eenvoudigste manier is de harde schijf uit de computer of laptop halen en deze in een andere computer plaatsen. Zorg er daarbij wel voor dat de computer natuurlijk niet opstart vanaf de defecte harde schijf.

Manier 2

Een net wat lastigere manier is de computer of laptop opstarten vanaf een cd, een dvd of een USB-stick met een besturingssysteem dat gestart kan worden zonder het te installeren. Download hiervoor bijvoorbeeld Ubuntu op een andere computer en zet het programma op een USB-stick of een dvd. Start je laptop vervolgens op vanaf deze USB of dvd en je kunt een back-up maken. Maar let op! Installeer het besturingssysteem niet! Gebruik het enkel voor het opstarten om je bestanden te kunnen kopiëren naar een USB-stick of een externe harde schijf. Kies dus voor ‘Ubuntu uitproberen’ en niet voor ‘Ubuntu installeren’.

Focus je bij het kopiëren van bestanden vooral op de belangrijkste bestanden: je documenten en foto’s. Daar heb je meer aan dan aan het kopiëren van je complete verzameling muziek of films. Natuurlijk wil je het liefst alles houden en overzetten, maar wij adviseren je vooral eerst te kiezen voor de voor jou meest onmisbare bestanden.

Controleer of de harde schijf defect is

Voor het gemak gaan we ervanuit dat de harde schijf nog gewoon door de computer gedetecteerd wordt. (Of dit echt zo is kun je controleren via het BIOS.) Je kunt de harde schijf vervolgens herstellen en testen met behulp van Ultimate Boot CD. Op de Ultimate Boot-cd vind je onder ‘HDD → Diagnosis’ verschillende programma’s terug waarmee je de harde schijf kunt herstellen. De programma’s Hdat2 en Vivard controleren bijvoorbeeld het oppervlak van de harde schijf en remappen eventuele slecht leesbare sectoren. Een sector is de kleinst adresseerbare geheugenlocatie op een harde schijf. Bij het remappen wordt de informatie van een slecht leesbare sector naar een andere locatie gekopieerd. De slecht leesbare sector wordt vervolgens gemarkeerd, zodat deze niet opnieuw gebruikt wordt.

Lukt het deze programma’s om alle eventuele slecht leesbare sectoren te remappen, dan is de kans groot dat het besturingssysteem opnieuw opstart. Is dat bij jou het geval? Dan raden we je aan alle belangrijke bestanden zo snel mogelijk te kopiëren. Bevat de harde schijf eindeloos veel slecht leesbare sectoren? Dan heeft het herstellen eigenlijk geen zin en kun je er beter mee stoppen.

Is het herstellen van de harde schijf wél gelukt? Test dan deze een week later dan nog een keer opnieuw. Als de harde schijf dan nog steeds problemen geeft, kun je deze beter laten vervangen. Ga hiervoor langs bij een bedrijf voor mac reparatie in Rotterdam of bij jou in de buurt. De experts die daar werkzaam zijn, helpen je met alle plezier verder.

https://www.pcrefresh.com/contact/rotterdam/apple-reparatie-rotterdam/