Empress management services
Computers / Internet / Web Design and Development

Radio luisteren in Nederland

In Nederland zijn er wel honderden radiostations. Wat de meeste radiostations in Nederland zo fijn vinden, is dat zij complete vrijheid hebben in wat zij uit willen zenden. Radiostations betalen de artiesten van wie zij de muziek afspelen. Dit maakt een groot deel uit van de inkomsten van deze artiesten. Radio luisteren is dus niet alleen leuk voor ons, maar is ook nog eens goed voor de artiesten. Radiozenders kunnen zelf kiezen van welke artiesten zij wel of geen muziek uit willen zenden. De meeste radiozenders luisteren ook wel naar de wensen van de luisteraars. Zo heeft Radio 538 een tijdje het onderdeel maken of kraken gehad. Dit onderdeel houdt in dat er een nieuw nummer wordt gedraaid, waarna de kijkers mogen beslissen of ze het nummer wel of niet leuk vonden. Wanneer ze het leuk vonden, weet het radiostation dat ze dat nummer vaker kunnen draaien, en zo niet weten ze dat ze het beter bij deze ene keer kunnen laten. 

 

Het is voor de luisteraars erg fijn dat zij het gevoel hebben dat ze gehoord worden. Dit geeft hun het gevoel dat ze iets te zeggen hebben over welke muziek er op de radio gedraaid wordt. Niet ieder radiostation werkt op deze manier, veel radiostations draaien enkel muziek in een bepaald genre, dus de kans is groot dat de luisteraars van dit station nieuwe nummers prima vinden, aangezien alles binnen hetzelfde genre valt. 

 

Radio 10 draait bijvoorbeeld vooral muziek die al wat ouder is, soms wel zestig jaar oud. Op hun zender zal je dan ook niet snel een top 40 nummer te horen krijgen. Op deze manier bouwen zij een trouwe groep van luisteraars op. Dit is erg positief voor het station, omdat zij op deze manier een vast aantal loyale luisteraars hebben. Wanneer zij ineens andere muziek gaan draaien is de kans groot dat veel van deze luisteraars afhaken.

https://www.radioguide.fm