Empress management services
Computers / Internet / Web Design and Development

De populariteit van Scandinavisch design

Het is in de interieurwereld een bekende term; scandinavisch design. Scandinavische meubels, Scandinavische kleuren en zelfs Scandinavische ideeën over interieur worden over de hele wereld aanbeden. Maar wat is Scanidavisch design nou eigenlijk en waarom is het zo populair?

Scandinavisch design is zoals de naam al zegt, de stijl van de landen Noorwegen, Zweden en Denemarken. Het is een erg minimalistische visie op interieur. Het interieur mag dus niet te druk zijn, niet te veel prulletjes hebben of te felle kleuren hebben. Het gaat om de spullen die je nodig hebt. En de kleuren in de kamer zijn licht; wit, lichtgrijs of een pastelkleur. In Scandinavië is het in de winter namelijk weinig licht, dus elk zonnestraaltje dat er schijnt moet meegepakt worden.

Dan rest nog de vraag waarom deze stijl al decennia lang zo populair is over de wereld. Dit komt door de culturele verandering in het begin van de 20ste eeuw. Men ging zich afvragen wat nu eigenlijk precies kunst is. Is kunst alleen hyperrealistische schilderijen en beelden, of kwam er meer bij kijken? Op basis daarvan ging men experimenteren. Dit is vooral in de beeldende kunst erg te zien. Zo ook in de architectuur. Daar ontstonden twee stromingen; organisch expressionisme en functionalisme. In het functionalisme ging het om zo snel mogelijk zo veel mogelijk gebouwen bij bouwen, als gevolg van het groeiende inwoneraantal in de grote stad. Daarnaast moest vanaf buiten de functie van het gebouw duidelijk zijn. Het organisch expressionisme ding daar lijnrecht tegen in. Alles moest passen bij de natuur eromheen, maar men moest er ook iets bij voelen. Scandinavisch design past in deze beide stromingen ontzettend, omdat het minimalistisch is en daardoor alleen voor de functie bestaat. Het past goed bij organisch expressionisme, door het gebruik van organische materialen en vormen.  Omdat het deze twee totaal verschillende stijlen combineert, is het dus zo populair.

 

https://www.moosefarg.nl/