Hoe geld en data bepalen wie de sportprijzen mee naar huis nemen

De trend binnen de sportwereld lijkt veel op de situatie zoals deze zich in de rest van de maatschappij ontwikkeld. We verzamelen steeds meer data over de sporten die we bekijken en op basis daarvan worden bijvoorbeeld weddenschappen afgesloten. Bovendien zijn mensen nu eenmaal verzot op lijstjes met statistieken. Wat ook een uitwas is van deze trend is dat spelregels en zelfs de manier van sportbeleving verandert door onze honger naar data. Zijn we daarin te ver doorgeschoten? Lees er meer over in dit artikel.

Data = geld

Een simpele stelling maar ook een waarheid als een koe. En dat is altijd al geweest. Data is niets meer dan informatie over een bepaalde groep of een individu. En die informatie is geld waard. Zo kun je bijvoorbeeld meten hoe snel de spelers van een team zijn, hoeveel balbezit ze hebben of wat het gemiddelde ‘on base’ percentage is. Als je genoeg van deze informatie verzameld kun je hier iets zinnigs over zeggen en spreek je van statistiek. Op zich is daar niets mis mee, totdat bedrijven deze data gaan gebruiken voor hun eigen gewin. Voordat je medailles gaat bestellen is het goed om het volgende stuk even door te lezen.

Door informatie te verzamelen met smartwatches, tracers in sportschoenen en allerlei andere slimme applicaties kunnen grote bedrijven als Nike, Adidas of Asics grote sponsordeals binnenhalen die de sport niet persé ten goede komen. Een reclamebanner bij het uitreiken van sportprijzen is natuurlijk prima. Maar wat als je alleen nog de allerbeste schoenen van Nike kunt kopen, anders heeft meedoen geen zin meer? Reclame maken door dataverzameling maakt dit mogelijk en kan bepaalde atleten een ‘oneerlijk’ voordeel geven ten opzichte van de rest. Door teveel data over een specifieke groep te verzamelen krijg je een vertekend beeld, om nog maar te zwijgen van de inbreuk op privacy.

Kunnen atleten hun medaille dan gewoon ‘kopen’?

Nou zo ver gaat het niet. Je kunt niet alvast je eigen medaille kopen. Maar dat het niet helemaal eerlijk is blijkt wel uit het feit dat het vaak de rijkste teams zijn die er met de sportprijzen vandoor gaan. Wanneer is de laatste keer dat een Afrikaans land het WK voetbal won? Of dichterbij huis, wanneer was de laatste keer dat één van de lagere teams in de eredivisie het won van goedgespekte clubs als Ajax, Feyenoord of PSV? Onthoud altijd waarom je een sportevenement organiseert en laat die filosofie duidelijk naar voren komen in de aanloop daarnaartoe, bijvoorbeeld met een persoonlijke boodschap wanneer je medailles online gaat bestellen.

Gerelateerde berichten die u wellicht interesseren