Empress management services
Image default
Mode en Kleding

De gevolgen van fast fashion

De meesten van ons hadden het al eerder gedaan. We hebben een mooi designstuk gezien, of een trendy kledingstuk en we hadden het absoluut nodig. Maar meestal kan iemand niet een paar duizend dollar op een gescheurde spijkerbroek laten vallen. 

Wat zou de gewone man dan wel doen? Ze zouden naar Zara, H&M, of Topman gaan en het op één na beste vinden. En meestal is het niet te verslaan. Oké, kwaliteitskleding voor lage prijzen en allemaal een snelle autorit of klik weg. Maar zo simpel is het nooit, en fast fashion kost veel meer dan wat je op het rek ziet.

De term “fast fashion” verwijst naar een fenomeen in de mode-industrie waarbij productieprocessen worden versneld om nieuwe trends zo snel en goedkoop mogelijk op de markt te brengen. Als gevolg van deze trend wordt de traditie om nieuwe modelijnen op seizoensbasis te introduceren op de proef gesteld.

Vandaag de dag is het niet ongewoon dat fast-fashion retailers meerdere malen in één week nieuwe producten introduceren”. Als je de term “fast-fashion” googleert, dan krijg je waarschijnlijk een definitie zoals die hierboven is gepost. Helaas geeft dit geen duidelijk beeld van wat fast fashion precies inhoudt, en het raakt zeker niet aan waarom we bij Socially Conscious Brands weigeren een product te promoten dat op deze manier is gemaakt.

Voor het geval je niet bekend bent met dit fabricageproces, zijn hier een paar belangrijke punten:

  • Mode merken maken deel uit van een $3 Triljoen dollar industrie, maar veel van hun producten worden gemaakt door werknemers die in gevaarlijk onveilige omstandigheden werken, waardoor er centen per dag worden gemaakt.
  • Fast Fashion is verantwoordelijk voor enkele van de hoogste niveaus van ongelijkheid en milieuvernietiging die de wereld ooit heeft gezien.
  • Er zijn meer dan 40 miljoen kledingmakers en ze worden algemeen beschouwd als een van de laagstbetaalde arbeiders ter wereld.
  • 85% van die arbeiders zijn vrouwen, van wie velen hun familie voor lange uren in de fabriek moeten verlaten.
  • Door het wegwerpkarakter van Fast Fashion kledingstukken verbruikt de wereld nu zo’n 80 miljard nieuwe kledingstukken per jaar.

Kies voor slow fashion om dit tegen te gaan. Hiermee ga je voor fair trade kleding die onder correcte omstandigheden wordt geproduceerd en die past wordt gemaakt bij bestelling, om milieuvervuiling tegen te gaan. Bekijk de eerlijke kleding webshop van ADUH en vindt prachtige kleding van organisch katoen die bij jou past.