Empress management services
Image default
Bedrijven

De 5s methode implementeren

De 5s methode is een manier om je werkplek te organiseren en ook zo te houden. De methode komt uit Japan en zijn de vijf S’en als volgt: Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu en Shitsuke. Vertaald in het Nederlands is het: Scheiden, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren en Standhouden. In het volgende stappenplan vertellen we jou hoe je jouw werkplek met behulp van de 5s kunt aanpakken.

Bepaal het waarom

De vraag waarom je 5s wilt implementeren is een heel belangrijke vraag. Het antwoord hierop heeft namelijk een grote invloed op je scope, budget, trainingsbehoeften en je voorbereiding. Je kunt het implementeren als tool voor orde en netheid, maar ook als opstap voor continue verbetering.

Bepaal de scope en budget

Nu ga je de scope bepalen: pak je de gehele organisatie aan, of focus je op de productieafdeling of magazijn? De scope bepaald samen met stap 1 de hoogte van het budget. Pak je een klein deel aan? Dan is een laag budget voldoende. Ga je voor een complete make-over van de organisatie? Dan zal je budget ook hoger moeten zijn.

De voorbereiding

Je gaat nu de volledige implementatie per werkplek in plannen. Je gaat alle benodigde werkzaamheden in kaart brengen en vaststellen wat er nodig is om de implementatie voor elkaar te krijgen. Wees vooral kritisch, het is beter om meer werk te willen verzetten dan minder.

Doen

Zodra de voorbereiding volledig is afgerond, ben je klaar voor de uitvoering. Je gaat nu de 5s methode implementeren op de gekozen werkplekken. Het is daarbij aan te raden om één pilotwerkplek vast te stellen, hier kun je oefenen en bekijken wat er beter kan gaan bij de implementatie.

https://ezfactory.nl/5s-methode/