Empress management services
Image default
Financieel

Wat zijn stroomschema's en hoe werken zo?

Wat zijn stroomschema’s en hoe werken zo?

Voor het maken van een stroomschema klik hier. In het dagelijkse leven willen we zoveel mogelijk controle hebben over allerlei processen. Het opslaan en verzamelen van informatie valt daarom niet altijd mee. Een stroomschema kan hierbij ondersteunen. Om een makkelijk voorbeeld te noemen moet je eerste de post uit de brievenbus halen. Vervolgens moet je hem ook nog openen op de informatie te gaan lezen. Daarna ga je de informatie verwerken en hang je het bijvoorbeeld op een prikbord of je betaald de rekening. Soms heb je daar de tijd niet voor en dan kun je de post pakken en iedere zondag uitzoeken en betalen. Daarvoor heb je dan zo’n stroomschema nodig.

Ook in het bedrijfsleven moet alles goed geregeld zijn. Zij maken dan ook voor de verwerking van e-mails vaak een stroomschema. Zo wordt het onderhoud vaak via een apart Email adres geregeld, maar ook de klachten. Zeker als het gaat om grote bedrijven dan is de organisatie de sleutel tot succes. Vervolgens moet er dan bijvoorbeeld een handeling op de klacht worden gedaan. Het kan zijn dat jij de aangewezen persoon bent om te gaan bellen. Echter kan het ook zijn dat er niet te praten valt met de klant waarna jij besluit het bedrag terug te balen. Dit gaat dan weer door naar de financiële afdeling die dit verder af gaan handelen.

Een goede planning maken

Om een goede planning te maken moet je eerst alles op een papiertje opschrijven wat nog moet gebeuren. Door het schrijven alleen al merk je vaak dat je een stukje rust krijgt. Vervolgens kun je dit indelen op basis van prioriteiten. De hond uitlaten dat moet gewoon gebeuren, maar reageren op een mailtje kan een dag later. Sommige mensen organiseren het ook per dag. Dus bijvoorbeeld alle betalingen worden op maandag gedaan. Zit er tussen de post iets wat betaald moet worden dan zet je dit op maandag en bewaar je de brief goed. Zo hoef je niet elke dag de betalingen te doen, want een planning zorgt niet alleen voor rust maar bespaart je vaak ook veel tijd. 

Wees wel altijd realistisch want je kunt de wereld niet alleen beroven. Probeer sommige dingen dan ook uit handen te geven aan je kinderen of partner. Plan je dag vooral niet te vol, want iedere dag kan er een tegenslag komen. Door het te spreiden heb je dit ingecalculeerd en mogelijk houd je tijd over om lekker te ontspannen.

Onze tip!

Het opschrijven van dingen werkt altijd rustgevend. Heb je dingen die bijvoorbeeld wel een weekje kunnen wachten dan kun je daarvan een lijstje bijhouden. Dit zorgt ervoor dat je niet meteen stress hebt, want je weet dat het dan volgende week op jou gekozen dag kan. Daarnaast is het voor je omgeving ook handig om dit te doen. Zo weet je ook of er eventueel iets is van je partner en/of kinderen wat echt niet langer kan wachten. Kortom een win win situatie voor iedereen!