Empress management services
Image default
Woningen

5 tips bij het gebruik van pluggen

Met een plug zet je een schroef stevig vast aan een muur. De schroef komt hierbij in de plug te zitten. Voor verschillende materialen en muurdiktes kun je verschillende pluggen gebruiken. Maar hoe bepaal je welke plug geschikt is voor jouw klus? En waar moet je nog meer op letten als je pluggen gebruikt?

De juiste plug kiezen

Bij het kiezen van een plug let je allereerst op het materiaal van je muur. Een holle wand heeft andere pluggen nodig dan een massieve muur en hard steen vereist andere pluggen dan zacht cellenbeton. Kijk ook naar de dikte van je muur. Sommige pluggen zijn afgestemd op bijvoorbeeld dikke wanden; andere pluggen komen in verschillende maten voor verschillende muurdiktes. Tenslotte kun je kijken of er speciale pluggen bestaan voor jouw specifieke klus. Er zijn bijvoorbeeld speciale pluggen voor het monteren van bouten of voor het ophangen van een gordijnrail aan jouw plafond.

5 tips

Hier volgen nog een aantal handige tips voor het gebruik van pluggen.

1. Boor altijd haaks, dus onder een rechte hoek. Zorg ervoor dat je niet van richting verandert.

2. Gebruik meestal dezelfde plug diameter als je boordiameter. Bij bijzonder zachte materialen zoals gasbeton is het aan te raden het gat 1 millimeter kleiner te boren dan de plug diameter.

3. Controleer voor het boren altijd eerst of er onder de betreffende plek geen stroomleiding of waterleiding loopt.

4. Haal na het boren het boorstof weg voordat je de plug in het gat zet. Dit doe je bijvoorbeeld door te blazen.

5. Als je iets wilt vastmaken aan een tegelwand, gebruik dan het liefst een steenboor of anders een gewone (draaiende) boormachine. Het is bovendien aan te raden om de pluggen in de tegelvoegen te plaatsen, zodat de tegels niet beschadigd raken.

https://www.schroevenshop.be