Empress management services
Image default
Internet

Tv-kijkafstand: hoe ver moet ik van mijn tv zitten?

De geschiedenis van hoe we zitten en televisie kijken gaat bijna driekwart eeuw terug. Aan het eind van de jaren veertig werd het eerste kanaal in het Nederland geïntroduceerd (de nu beroemde BBC). Tv’s in alle huizen waren in kleur, in de jaren ’80, waar de eerste tv’s met 1125 lijn resolutie debuteerden, 1996, toen de wereld 1 miljard huizen trof met televisies in hun woonkamers en slaapkamers. Dat zijn veel ogen op veel schermen.

Met de voortschrijdende technologie zijn sommige van onze ideeën over de oude manieren om televisie te kijken achterhaald. Als je een 4K-tv hebt, hoef je je niet zoveel zorgen te maken over hoe dicht je bij de televisie zit, omdat de resolutie zo hoog is, je wilt dichtbij genoeg zijn om alle details van je favoriete high definition-show te zien. Laten we eens kijken naar de nieuwe soorten televisies en wat de standaard is voor elk met betrekking tot de ideale kijkafstand, zodat je kunt genieten van het kijken naar een enge film zonder dat je zich daarna zorgen hoeft te maken over een nog enger migraine. Bekijk hier de Medion korting van deze maand.

Soorten televisies/resoluties

Voordat we ingaan op de afstandsverdeling voor elk, laten we eens kijken welk tv-scherm het gemakkelijkst is voor de ogen (in dit geval zowel letterlijk als figuurlijk).

Wat betekent resolutie?

Resolutie verwijst naar het aantal pixels dat wordt gebruikt om een ​​afbeelding op een televisiescherm te vormen. Een scherm met een hoge resolutie wordt bepaald door het aantal horizontale en verticale pixels dat het heeft.

De meeste nieuwere televisies hebben tegenwoordig een 4k-resolutie, maar veel huizen hebben nog steeds 1080p Full HD-televisies. Er zijn verschillen tussen hoe ver 4k- en 1080p-kijkers moeten zitten om ervoor te zorgen dat vermoeide ogen en hoofdpijn geen rol spelen bij een filmavond.

Afstand voor 1080p-televisies

Hoe ver je van je televisie moet zitten, hangt af van zowel de grootte als de resolutie van het scherm dat je hebt. Als een tv een traditionele 1080p HDTV is, ligt de verhouding tussen grootte en afstand tussen ongeveer 1,5 en 2,5 keer de diagonale breedte van het scherm.

Dit betekent dat:

  • Bij een 40” tv zit je tussen de 1,5 en 2,6 meter van het scherm.

  • Bij een 50”-tv zit je tussen de 1,8 en 3,4 meter van het scherm.

  • Bij een 60”-tv zit je tussen de 2,3 en 3,8 meter van het scherm.

  • Bij een 70”-tv zit je tussen de 2,7 en 4,4 meter van het scherm.

  • Bij een 80” tv zit je tussen de 3 en 5 meter van het scherm.

Afstand voor 4K-televisies

Met televisies met een hogere resolutie, zoals 4K Ultra HD, kijk je vanaf een kortere afstand zonder je ogen te belasten of pixels te zien. De ideale tv-kijkafstand voor 4K Ultra HD-tv’s ligt tussen ongeveer 1 en 1,5 keer de diagonale breedte van het scherm, wat neerkomt op de volgende afstanden:

  • Bij een 40” tv zit je tussen de 1 en 1,5 meter van het scherm.

  • Ga bij een 50”-tv op een afstand van 1,2 tot 2 meter van het scherm zitten.

  • Bij een 60” tv zit je tussen de 1,5 en 2,3 meter van het scherm.

  • Bij een 70”-tv zit je tussen de 1,8 en 2,7 meter van het scherm.

  • Bij een 80” tv zit je tussen de 2 en 3 meter van het scherm.

Houd er rekening mee dat verschillende fabrikanten verschillende aanbevelingen voor kijkafstanden hebben, zodat je altijd kunt kijken naar wat zij voorstellen. Bovenstaande cijfers zijn een goed begin, maar je wilt ook rekening houden met comfort en positie van de TV.

Zal te dicht bij de tv zitten pijn doen aan je ogen?

Zorg ervoor dat, hoe dicht of ver jij ook bij de televisie zit, je jouw nek niet overbelast. Hoewel je zich misschien geen zorgen hoeft te maken over hoe ver je van de televisie zit, aangezien de technologie zo geavanceerd is als deze is, moet je ervoor zorgen dat jouw televisie in een ruimte wordt geplaatst die comfortabel is en toegankelijk is voor de ooglijn. Je hoeft niet de duurste televisie op de markt te hebben om de best mogelijke kijkervaring te krijgen, leun gewoon achterover, zet jouw favoriete programma aan en geniet!