Empress management services
Image default
Onderwijs

Een activiteitendag organiseren op school

Wat past bij mij

Denk je er weleens over na om een activiteitendag te organiseren bij jou op school? Een activiteitendag organiseren is een superleuke manier om op één dag heel veel verschillende culturele activiteiten aan bod te laten komen. Zo geef je de leerlingen op één dag de kans om kennis te maken met heel veel verschillende kunstdisciplines. Dit is de ideale manier om leerlingen in een sneltreinvaart laten onderzoeken wat er allemaal mogelijk is én welke kunstvorm het beste bij hun past. Eigenlijk is het onmogelijk om een uitputtende opsomming te geven van wat er allemaal mogelijk is tijdens een activiteitendag. Maar we kunnen wel een idee geven van welke kanten je allemaal op kunt denken.

Dit is er mogelijk

Stel je bijvoorbeeld voor dat er in het ene klaslokaal een theaterworkshop bezig is, terwijl er in het andere klaslokaal volop gedanst wordt. Ondertussen werkt een groepje leerlingen in de aula aan een groot gezamenlijk kunstwerk van gerecycled plastic en is de gymzaal omgetoverd tot een techlab. Hier leren leerlingen hoe ze zelfgebouwde robotjes over tafel laten lopen, hoe ze stroomcircuits aanleggen en hoe ze met eenvoudige programmeertechnieken interactieve voorwerpen kunnen maken die reageren op bijvoorbeeld geluid. Een dag om nooit te vergeten! Precies daarom leggen de leerlingen die mee doen aan de workshop vloggen vast wat er allemaal gaande is, een proces waar de razende reporters in de dop die een magazine maken op hun beurt weer schriftelijk verslag van uitbrengen.

Speciale gelegenheid

Een activiteitendag wint aan kracht als de dag in het teken staat van ‘iets’. Bijvoorbeeld omdat jullie als school iets te vieren hebben. Dit kan de verjaardag van de school zijn, een verhuizing, maar ook het begin van het nieuwe schooljaar. Een andere manier om de dag extra te laden, is door alle workshops in het teken te zetten van een bepaald thema. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan een maatschappelijk relevant thema. Bijvoorbeeld vrijheid, racisme of duurzaamheid.

https://www.kleinkunstig.nl