Empress management services
Image default
Onderwijs

Drie goede vormen van lesgeven voor de ontwikkeling van kinderen

Er zijn erg veel verschillende vormen waarop lesgegeven kan worden. Hiervoor coaching onderwijs ten alle tijden voor gebruikt worden. Het is voor leraren en leraressen van welk soort school dan ook, heel erg belangrijk om voldoende kennis te hebben over de verschillende vormen van lesgeven. Niet iedere manier van lesgeven werkt namelijk voor ieder kind. Daarbij kan het soms ook heel erg goed zijn om jouw huidige werkwijze volledig om te gooien. Het blijft bij lesgeven namelijk altijd heel erg belangrijk om kritisch te blijven over of de huidige methode wel goed werkt.  

 

De volgende methoden worden tegenwoordig erg vaak gebruikt in de klas.  

 

Een lesmethode waarbij kinderen veel samenwerken 

Het is voor kinderen altijd erg belangrijk om samen te werken met andere kinderen. Hierdoor is het namelijk zo dat zij nieuwe inzichten kunnen krijgen. Bovendien zorgt samenwerken ervoor dat de kinderen zichzelf moeten kunnen verwoorden. Wanneer een ander kind een andere mening heeft, is het namelijk zo dat het kind zijn of haar mening goed zal moeten verwoorden. Een aanwezige docent als coach is bij dit soort lessen heel erg belangrijk. Deze docent kan de kinderen namelijk leiden, waardoor zij goed kunnen leren hoe zij moeten samenwerken. Samenwerken zal er dus zeker voor zorgen dat kinderen beter na leren denken en zich beter leren te uiten.  

 

Een lesmethode waarbij kinderen mogen discussiëren 

Een andere goede manier waarop kinderen kunnen leren in de les, is een methode waarbij zij met elkaar mogen discussiëren. Ook hierbij zullen de kinderen namelijk erg goed moeten nadenken over hun mening. De dingen waar de kinderen over moeten discussiëren hoeven daarbij helemaal niet moeilijk te zijn. Juist door de kinderen te leren dat het niet uitmaakt wat je vindt, maar of je het kan beargumenteren, is één van de belangrijkste vaardigheden om kinderen aan te leren.  

 

Een lesmethode waarbij kinderen opdrachten maken 

Op deze manier wordt op de meeste basisscholen het vaakst lesgegeven. Kinderen krijgen een uitleg en mogen na deze uitleg opdrachten gaan maken. Tijdens het maken van de opdrachten kunnen zij hun nieuwe kennis verwerken. Hierdoor gaan zij bewust nadenken over de nieuwe dingen die zij hebben geleerd, waardoor ze deze dingen ook niet snel zullen vergeten. Het is dus erg belangrijk om de kinderen ook opdrachten te laten maken over de nieuwe stof. Hierdoor kunnen zij alle nieuwe kennis erg goed verwerken. Dit is heel erg belangrijk voor het leerproces.  

 

 

 

https://septemberonderwijs.nl/