Empress management services
Zakelijke dienstverlening

Spoor 2 re-integratie

Soms komt het voor dat een medewerker ziek wordt en niet meer kan terugkeren in zijn oude baan. Volgens de Wet Verbetering Poortwachter is de werkgever dan samen met de werknemer verplicht te zoeken naar ander werk. Eerst binnen de eigen organisatie en wanneer dat niet mogelijk is, buiten het bedrijf. Dat laatste noemen we re-integratie spoor 2.

Veel werkgevers zien re-integratie 2e spoor vooral als juridische formaliteit om aan de Wet Verbetering Poortwachter te voldoen. En hoewel dit zeker belangrijks is, moet een spoor 2 traject meer inhouden dan alleen een formele en procesmatige benadering. Het belang van de werknemer moet minstens zo zwaar wegen. Het is van belang dat dat deze een baan vindt die ook echt bij hem of haar past. Daarom is het belangrijk dat deze wordt begeleid door een ervaren re-integratie- en outplacementbureau dat de kansen, talenten en ambities van de werknemer goed in kaart kan brengen en praktische ondersteuning kan bieden bij het sollicitatieproces. Meestal gaat dat in de vorm van twee-of driewekelijkse afspraken, in combinatie met online hulp op afstand.

Een tweede spoor traject is dus echt maatwerk en bestaat uit loopbaanonderzoek (het in kaart brengen van wensen en mogelijkheden), individuele coaching, sollicitatiebegeleiding en arbeidsbemiddeling. De re-integratiecoach coacht, adviseert en ondersteunt, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat de zelfredzaamheid van de medewerker niet in het geding komt. En indien nodig juist versterkt wordt. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van een online loopbaanplatvorm zoals Jobport of Carrièresite.nl. De kandidaat wordt hiermee gefaciliteerd bij het sollicitatieproces: van een compleet vacatureoverzicht tot online hulp bij het solliciteren zelf.

Wat kost re-integratie tweede spoor?

De kosten voor een spoor 2 traject lopen sterk uiteen. Opvallend is dat het vaak goedkoper is dan outplacement, terwijl er toch veel meer bij komt kijken en een meer specialistische benadering vraagt. Globaal liggen de tarieven voor spoor 2 begeleiding tussen de twee en vierduizend Euro per medewerker. Klik hier voor meer informatie over spoor 2 re-integratie.

https://www.spoor2reintegratiespecialist.nl