Empress management services
Image default
Aanbiedingen

Tips tegen eenzaamheid na verlies

Tips tegen eenzaamheid na de dood van een dierbare

Een geliefde of dierbare verliezen beïnvloedt je leven. Vaak wordt de periode tussen het overlijden en de uitvaart als een emotionele achtbaan beschreven. Daarna kan het gemis en het verdriet erg hevig zijn. Op de belangrijke feestdagen is het gemis dan vaak het sterkst.

Na het organiseren van de uitvaart volgt in veel gevallen de periode waarin mensen een gedenkteken of urn laten maken. Een grafmonument of zelfs grafkunst kan je zo persoonlijk maken als je zelf wilt.

In het begin is er vaak nog steun en begrip van naasten, maar na verloop van tijd gaat voor hen het gewone leven weer verder. Het rouwen van de ander kan dan als “lastig” voelen. Het bezoek wordt minder frequent en je moet sterk zijn, het achter je laten en verder gaan.

Vaak beseft men niet dat een overlijden als een pijnlijke amputatie kan voelen. Als je een groot deel van je leven samen bent geweest ontstaat er een groot gat en gemis als iemand dan wegvalt. Het gemis kan leiden tot eenzaamheid. En wanneer je je eenzaam voelt is verdriet nog lastiger te verwerken. Hier geven we een aantal tips die een beetje kunnen helpen in het omgaan met verdriet en eenzaamheid.

 

Tips tegen eenzaamheid

1. Blijf bij je gevoel

Schaam je niet als je je eenzaam voelt. Je bent zeker niet de enige! Eenzaamheid komt veel voor onder alle leeftijdsgroepen. Door het verlies je geliefde of dierbare worden gevoelens van eenzaamheid vergroot. Het heel gebruikelijk om je eenzaam te voelen als je je partner of kind hebt verloren. Aarzel en schaam je niet om een ander om hulp te vragen. Vertel wat er gebeurd is en hoe je je voelt. Niet iedereen weet wat er in jouw leven speelt. Je kunt dit ook in kleine stapjes doen. Langzaam aan bijvoorbeeld een buurman of buurvrouw  in vertrouwen nemen.  Wat ook werkt is zelf hulp aan anderen aan te bieden. Op die manier maak je weer contact en ben je meer onder de mensen. Ook een kort gesprekje geeft al afleiding en kan helpen tegen eenzaamheid.

 

2. Contact via internet

Je hoeft niet gelik te gaan daten via internet om in contact te komen met mensen. Meld je aan voor aparte groepen op facebook (bijv over rouwverwerking, jonge weduwe etc.) of word je aan bij verschillende forums over onderwerpen die je interesseren. Het uitspreken van wat je dwarszit kan opluchten en begrip van anderen oproepen.  Naar iemand anders luisteren en daar met compassie op reageren kan een begin van een nieuwe vriendschap zijn. Maar natuurlijk om ook simpelweg naar je te luisteren.

 

3. Kunstwerken

Actief bezig gaan met kunst in een creatief clubje of beeldhouw cursus levert niet alleen afleiding en  mooie kunstwerken op, maar ook de nodige contacten. Ook kun je actief zijn met het maken van een sculptuur als eerbetoon aan de overledene.  Dat kan een gestileerd,  figuratief of abstract beeld worden.  Moderne materialen als RVS en staal zijn heel geschikt voor eigentijdse beelden en kunstwerken die in de tuin geplaatst kunnen worden. Ook het geroeste staal (Corten) is heel populair. Of u nu een monumentaal kunstwerk of een kunstopdracht laat  maken, op die manier ontstaat een kunstwerk dat een blijvende herinnering oproept.   Of bemoei je met het ontwerpen van een persoonlijk grafmonument.  Door actief betrokken te zijn bij de verschillende fases van het gedenkteken ga je bewuster naar de afronding van een intense fase in je leven. Vaak start voor nabestaanden een nieuwe periode als het gedenkteken of grafmonument eenmaal geplaatst is.

 

4. Nieuwe mensen

Hoewel je er misschien nog niet aan toe bent is het verstandig om anderen te ontmoeten in informele setting als een vrijwilligerswerk of een sport- of leesclubje. Behalve dat je werkt aan je conditie of een nieuwe hobby ontwikkelt ontmoet je nieuwe mensen en houdt je er leuke contacten aan over.

5. Afleiding

Door het wegvallen van je geliefde dierbare waar je lief en leed mee deelde of met wie je heel betrokken was kun je zelf in een gat vallen. Door zelf nieuwe initiatieven te ontplooien ( hoewel je je er zelf misschien echt toe moet zetten) breng je dingen in beweging. Het leidt je af, verplicht je tot handelen en zorgt voor contacten. Als je iets (nieuws) in de agenda hebt geeft dat afleiding en energie. Dat kan van alles zijn: van het herinrichten van je kamer of tuin tot het maken van een herinneringsboek of fotocollage!

 

6. Schrijf het op!

Het schrijven van een dagboek of je gedachten en gevoelens in een brief opschrijven kan opluchtend werken. Die brief kan ook gericht zijn aan je dierbare die is overleden. Alles wat je nog had willen zeggen kun je daarin kwijt. Misschien ken je de film About Schmidt met in de hoofdrol Jack Nicholson. In deze film schrijft Nicholson  na het overlijden van zijn vrouw al zijn gevoelens in brieven gericht aan zijn fosterparents kind van een jaar of 7.

Dit is natuurlijk maar een film met een nogal extreem verhaal, maar toch laat de film zien hoe schrijven over wat er dwars zit of wat je bezig houdt of meemaakt zorgt dat je zaken op een rijtje krijgt en help te verwerken.

Dit artikel wordt u aangeboden door Memorabel Grafmonumenten en Grafkunst

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

contact met grafkunstenaar
https://www.memorabel.nl/alle-grafmonumenten/