Empress management services
Image default
Industrie

Elektrische takel of handlier? Welke is wanneer beter geschikt?

Lieren en takels verplaatsen allebei zware dingen, maar alleen verschillende. Een (elektrische) lier is ontworpen om een zware last horizontaal over een licht hellend of vlak oppervlak te trekken. Een takel is ontworpen om een last verticaal over steilere hellingen van meer dan 45 graden te hijsen. Deze beide hulpjes kunnen zwaar tillen vergemakkelijken. Het is echter belangrijk dat je de juiste uitrusting kiest. Ontdek in dit blog de verschillen tussen een takel en een lier.

Wat is een takel?

Het optillen van zware voorwerpen, zoals een motorblok, lijkt misschien een perfecte klus voor een lier. Maar dat is niet altijd het geval. Gebruik in plaats daarvan een hijstoestel voor werkzaamheden waarbij je een last moet optillen of laten zakken. Takels worden meestal gemaakt met ketting of staalkabel en kunnen manueel of door motoren worden aangedreven. Handtakels zijn alle takels met hendels of handzwengels. Elektrische kettingtakels zijn ideaal voor monteurs en werkplaatsen. Omdat ze kunnen worden aangesloten op elk standaard stopcontact. Pneumatische kettingtakels worden aanbevolen voor het hijsen van zware materialen in ontvlambare, stoffige of vuile omgevingen.

Het kiezen van de juiste takel

Er zijn talrijke soorten hijswerktuigen. Deze gereedschappen worden beoordeeld naar gelang de belastingstoestand, de gebruiksduur en het toepassingsgebied. Deze factoren bepalen de inschakelduur van de takel. De meeste problemen met takels ontstaan wanneer ze langer worden gebruikt dan de beoogde gebruiksduur. Voordat je een takel gebruikt, moet je nadenken over de taak en de bedrijfscyclus dienovereenkomstig aanpassen. Als je takel ondermaats is, kan dat voortijdige schade veroorzaken. Een andere belangrijke factor is de omgeving waarin de takel zal worden gebruikt, aangezien de bedrijfscycli binnen bepaalde temperatuurbereiken vallen.

Wat is een lier?

Lieren zijn inrichtingen die worden gebruikt om een touw naar binnen of naar buiten te trekken. Zodat de resulterende spanning een voorwerp trekt. De liertrommel wordt aangedreven door handkracht, luchtkracht, elektriciteit of hydrauliek. De meeste liertrommels zijn gemaakt van staal en zijn ontworpen voor een specifiek laadvermogen. Een eenvoudige lier, zoals een handbediende kabellier, bestaat uit een kabel die om een trommel of loop gewikkeld is. Meer complexe industriële lieren, zoals elektrische lieren, worden gebruikt voor het slepen van auto’s, schepen of het verplaatsen van zware voorwerpen.

De juiste lier kiezen

Lieren worden beoordeeld aan de hand van de maximale trekkracht die ze kunnen bereiken met de onderste laag draad op de trommel. Naarmate de staaldraadlaag toeneemt, neemt de trekkracht gewoonlijk met ongeveer 10 procent per laag af. De grootte van de benodigde lier hangt af van vele factoren, waaronder: Gewicht, mobiliteit, en nog veel meer.

Dit is een snelle en eenvoudige formule om de minimale grootte van de lier te bepalen die je nodig zult hebben: Vermenigvuldig het brutogewicht van het zwaarste voorwerp dat je wilt trekken met 1,5. Als je bijvoorbeeld een voorwerp van 1000 kilo wilt trekken, heb je een lier nodig met een trekkracht van minimaal 1500 kilo aan de kabel.