Empress management services
Image default
Kunst en Kitsch

De Leerdamse glaskunstenaar Floris Meydam

De glaskunst van Floris Meydam, afkomstig uit Leerdam, staat niet alleen in musea over de gehele wereld, maar waarschijnlijk ook bij veel mensen in de voorraadkast. Hij ontwierp namelijk ook het Calvé sausflesje en het Grolsch beugelflesje.  Hij begon op 16-jarige leeftijd als assistent op de ontwerpafdeling van de Glasfabriek Leerdam. Vanaf dat moment is hij uitgegroeid tot één van de bekendste glaskunstenaars ter wereld.

Vele prijzen

Meydam heeft vele prijzen gekregen voor zijn innovatieve ontwerpen. Zo kreeg hij bijvoorbeeld de Gouden Noot voor het herbruikbare melkflesje van Becel. Deze kon zodra de melk op was, gebruikt worden als bloemenvaasje. Zijn doel was dus niet alleen om iets mooi uit te laten zien, maar het ook zeer functioneel te laten zijn. Zijn innovatieve ideeën waren om deze reden ver zijn tijd vooruit. Naast gebruiksvoorwerpen ontwierp Meydam ook nog glasserviezen, waar tot de dag van vandaag nog steeds spullen van worden verkocht. Ook hier heeft hij prijzen voor gewonnen.

De beste glasblazers ter wereld

Het verhaal van Meydam houdt daar niet op. Glaskunst was zijn passie en daarom werkte hij samen met de beste glasblazers ter wereld. Zijn werk is in toonaangevende musea zoals het Museum of Modern Art in New York, het National Museum of Modern Art in Kyoto en het Museé des Arts Décoratifs in Parijs tentoongesteld. Maar de grootste collectie van zijn werk is vanzelfsprekend in het Nationaal Glasmuseum in Leerdam terug te vinden.

https://www.nan-design.nl/