Empress management services
Image default
Vakantie

Camping en Glamping: De Opkomst van Luxe Kamperen

Kamperen is altijd al een populaire vakantiekeuze geweest voor natuurliefhebbers en avonturiers die willen ontsnappen aan de dagelijkse routine. Traditionele kampeervakanties betekenden echter vaak genoegen nemen met eenvoudige tenten en basisvoorzieningen. Maar de laatste jaren heeft een nieuwe trend zijn intrede gedaan: glamping. In dit artikel verkennen we de wereld van kamperen en glamping, en kijken we naar de verschillen tussen deze twee benaderingen van vakantie vieren in de natuur.

Wat is Kamperen?

Kamperen is een recreatieve activiteit waarbij mensen tijdelijk verblijven in tenten, caravans, campers of andere mobiele accommodaties, meestal in de natuurlijke omgeving. Kampeerders genieten van de rust en schoonheid van de natuur, ervaren het buitenleven en profiteren van activiteiten zoals wandelen, vissen, kampvuren en sterrenkijken. Traditioneel gezien was kamperen gericht op eenvoud en zelfredzaamheid, waarbij de kampeerders vaak hun eigen uitrusting en voorzieningen moesten meenemen.

Wat is Glamping?

Glamping, een samenvoeging van de woorden “glamour” en “camping”, biedt een luxueuzere kampeerervaring. Het combineert de charme van kamperen met de gemakken en luxe van een hotel. Glampingaccommodaties variëren van ruime tenten en tipi’s tot hutten, boomhutten, yurts, domes en zelfs ingerichte vintage caravans. Deze accommodaties zijn vaak uitgerust met comfortabele bedden, elektriciteit, privébadkamers, kitchenettes en soms zelfs airconditioning. Glampinglocaties bevinden zich meestal in prachtige natuurgebieden en bieden vaak extra voorzieningen zoals zwembaden, restaurants, spa’s en georganiseerde activiteiten.

Belangrijkste verschillen:

 1. Accommodaties en voorzieningen:

  • Kamperen: Traditionele kampeerders verblijven in een eigen tent, caravan of camper. Ze zijn verantwoordelijk voor hun eigen slaapzakken, kookgerei en andere kampeerbenodigdheden. Basisvoorzieningen zoals gedeelde toiletfaciliteiten en waterpunten zijn meestal beschikbaar op campings.
  • Glamping: Glamping biedt een breed scala aan unieke accommodaties die al zijn ingericht en van comfort zijn voorzien. Deze accommodaties variëren van ruime tenten tot luxueuze hutten en zijn vaak uitgerust met bedden, meubilair, privébadkamers en soms zelfs keukens.
 2. Luxe en comfort:

  • Kamperen: Bij traditioneel kamperen draait het om de eenvoud en het genieten van de basisvoorzieningen die de natuur biedt. Slapen in een tent, koken op een kampvuur en het ontbreken van elektriciteit zijn kenmerkend voor de traditionele kampeerervaring.
  • Glamping: Glamping richt zich op luxe en comfort. Gasten kunnen genieten van comfortabele bedden, elektriciteit, privévoorzieningen en soms zelfs extra faciliteiten zoals airconditioning. Glampinglocaties bieden vaak ook gemeenschappelijke ruimtes, zwembaden en recreatieve activiteiten.
 3. Prijsniveau:

  • Kamperen: Traditioneel kamperen is over het algemeen de meest betaalbare optie, omdat kampeerders hun eigen uitrusting meenemen en campings vaak betaalbare tarieven hanteren voor staanplaatsen.
  • Glamping: Glamping is over het algemeen duurder dan traditioneel kamperen, omdat gasten betalen voor de luxe en voorzieningen die worden geboden. De prijzen variëren afhankelijk van de locatie, het type accommodatie en de aangeboden faciliteiten.

Conclusie:

Zowel kamperen als glamping bieden unieke manieren om te genieten van het buitenleven en de schoonheid van de natuur. Terwijl kamperen zich richt op eenvoud en zelfredzaamheid, brengt glamping luxe en comfort naar de campingervaring. Of je nu de voorkeur geeft aan een traditionele kampeervakantie met een tent en een kampvuur, of een meer verwende en luxueuze glampingervaring, er zijn opties voor elke kampeerliefhebber. Dus pak je kampeerspullen in of kies voor een weelderig ingerichte accommodatie – de keuze is aan jou!