Empress management services
Energie

De grootste misverstanden over zonnepanelen op een rijtje

Wie op zoek gaat naar informatie over zonnepanelen op een schuin dak, komt online en offline veel informatie tegen. Helaas doen er ook een hoop misverstanden en fabeltjes de ronde. Welke sprookjes circuleren er precies rond de plaatsing van zonnepalen op een schuin dak? De meest voorkomende misverstanden hebben we in kaart gebracht en voorzien van de échte feiten.

1. Zonnepanelen op een schuin dak zijn alleen in de lente en zomer rendabel

Tal van mensen denken dat zonnepanelen op een schuin dak in de koudere en donkere geen energie opleveren. Gelukkig is dit niet waar. Wel klopt het dat de meest rendabele periode de tijd van april tot en met september is. Gemiddelde panelen zorgen in die maanden voor 70 procent van e jaarlijkse totaalopbrengst. Maar in de maanden oktober tot en met maart, als de zon relatief weinig schijnt, kun je nog altijd rekenen op een energiebuffer van 30 procent van het jaarlijkse totaal.

2. Zonnepanelen verdien je pas na zo’n tien jaar gebruik terug

Zonepanelen op een schuin dak verdien je niet binnen een periode van tien jaar terug, aldus vel bronnen. Nou ja: dit was vroeger wel het geval. Maar al enkele jaren zijn zonnepanelen op een schuin dak zo modern en voordelig, dat ze al binnen zeven tot acht jaar terugverdiend zijn. En daarna kan het grote besparen pas echt beginnen!

3. Voor zonnepanelen is een vergunning vereist

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wie zonnepanelen op het dak wil installeren, heeft gelukkig geen vergunning nodig. Je kunt ze gewoon zonder toestemming van de gemeente op het dak plaatsen.

4. Zonnepanelen zijn slecht voor het milieu

Een hoop mensen beweren dat de installatie van zonnepanelen een keuze tégen het milieu is. Dit is nog steeds een hardnekkig misverstand. Wie zonnepanelen gebruikt, heeft veel minder fossiele brandstof nodig en doet juist iets goeds voor het milieu!

 

Lees meer over de voordelen van zonnepanelen bij Solention.nl