Empress management services
Image default
Verbouwen

Dampdoorlatende folie versus dampremmende folie: Wat is het verschil?

Tijdens verbouwingen is het isoleren een belangrijk onderdeel. Folies worden gebruikt om de vocht te reguleren in gebouwen, een goede vochtregulatie leidt ertoe dat de duurzaamheid van het gebouw wordt gewaarborgd. Twee types folies die veel gebruikt worden voor isolatie zijn dampdoorlatende folie en dampremmende folie. Deze twee types hebben hetzelfde doel, maar er zijn toch daadwerkelijk verschillen tussen de twee. 

Dampdoorlatende folie

Dampdoorlatende folie, ook wel dampopen folie genoemd, is speciaal ontworpen om vocht in gebouwen te laten ontsnappen. Dampdoorlatende folie wordt altijd aan de koude zijde van een constructie geplaatst. Het belangrijkste doel van dampdoorlatende folie is het voorkomen van vochtproblemen, bij vochtproblemen kun je denken aan schimmelvorming, condensatie en houtrot. In het folie zitten allerlei hele kleine gaatjes, door deze kleine gaatjes kan het vocht naar buiten ontsnappen. Dampdoorlatende folie zorgt ervoor dat het vocht wel van binnen naar buiten kan, maar houdt tegelijkertijd wel de buitenlucht tegen, zo blijft het binnen nog lekker warm.

Dampremmende folie

Dampremmende folie, wordt ook wel dampdichte folie genoemd. In tegenstelling tot dampdoorlatende folie heeft dit folie als doel het voorkomen dat vocht van buiten naar binnen kan gaan. Dit folie wordt geplaatst aan de binnenzijde van een constructie. Gebouwen met een plat dak hebben meer kans op vochtproblemen, dampremmende folie wordt vooral gebruikt in situaties waar er veel risico is op vochtproblemen, het folie voorkomt dat het vocht van buitenaf binnendringt.

Voordelen van dampdoorlatende folie en dampremmende folie

Het belangrijkste voordeel van dampdoorlatende folie is de vochtregulatie, een effectieve vochtregulatie zorgt ervoor dat de kans op schade verkleind wordt. Naast dat het zorgt voor een goede vochtregulatie, draagt het ook bij aan een gezonder binnenklimaat. Dampdoorlatende folie in combinatie met een goede ventilatie zorgt ervoor dat het klimaat binnen gezond blijft. Het folie verlengt de levensduur van het gebouw, het verduurzaamt de constructie. Vochtschade heeft een negatieve invloed op de levensduur van een gebouw, dampdoorlatende folie voorkomt die vochtschade.

 

Het belangrijkste voordeel van dampremmende folie is dat het beschermt tegen vocht, vocht kan veel schade aanbrengen wanneer het de kans krijgt om het gebouw binnen te dringen. Daarnaast zorgt de folie er ook voor dat het energierendement verbeterd wordt, het voorkomen dat vocht binnendringt zorgt ervoor dat de energie-efficiëntie verhoogt wordt. Net als dampdoorlatende folie draagt dit folie ook bij aan een gezonder binnenklimaat, geen vochtproblemen leidt tot een comfortabel en gezond binnenklimaat. 

 

Het belangrijkste verschil tussen dampdoorlatende folie en dampremmende folie is de werking wat betreft vocht. De doelen van de folies zijn vergelijkbaar en een combinatie van de twee voorkomt vochtproblemen en draagt bij aan een gezonder binnenklimaat.

 

https://vendrigpackaging.com/bouwfolie/999-dampremmende-folie-gewapend-op-rol.html