Empress management services
Image default
Gezondheid

Kan stress tinnitus veroorzaken?

In dit onderstaande artikel legt Nick de Waard, expert op het gebied van oorsuizen, uit hoe oorsuizen kan ontstaan door stress. Meer weten? Lees dan zijn artikel “Oorsuizen door stress”

Welke effecten heeft stress op onze oorsuizen?

Stress heeft op vele manieren invloed op onze gezondheid en is de reactie van het lichaam op het gevoel dat we ons bedreigd voelen of onder druk staan. Meestal is het wanneer onze middelen niet overeenkomen met de eisen die aan ons worden gesteld. Sommige gehooraandoeningen, zoals tinnitus, kunnen worden veroorzaakt door stress, verwondingen of neurologische en stofwisselingsstoornissen (zoals diabetes).

Velen van ons ervaren stress op het werk of door een druk gezinsleven en die omgevingen zijn vaak ook lawaaierig. Dit komt vooral voor op dit moment, met extra zorgen over de pandemie en sommigen van ons werken vanuit huis en jongleren met een lastige balans tussen werk en privé. Terwijl anderen, zoals onze geweldige sleutelwerkers, onvermoeibaar zullen werken in omgevingen met hoge druk, zoals ziekenhuizen of drukke magazijnen.

Mind heeft een toename gemeld van 51% van de volwassenen die zeggen dat hun geestelijke gezondheid tijdens de pandemie is verslechterd.

Stress beïnvloedt uw gehoor op vele manieren. Bijna alles dat uw bloedsomloop beperkt – hartaandoeningen, diabetes, roken, vecht- of vluchtreacties – kan een negatieve invloed hebben op uw gehoor.

Als je gestrest bent, kan de extra adrenaline de bloedsomloop in het binnenoor verminderen of stoppen, waardoor de essentiële kleine haarcellen in je oor worden beschadigd of zelfs vernietigd. Als ze eenmaal beschadigd zijn, regenereren deze haarcellen niet, wat kan leiden tot blijvend gehoorverlies.

De exacte oorzaak van tinnitus is nog steeds niet vastgesteld. Tinnitussymptomen kunnen echter om een ​​aantal redenen optreden, waaronder stress, harde geluiden en oorsmeerblokkades (rocksterren zoals Phil Collins en Pete Townshend ervaren tinnitus op de lange termijn).

Het minimaliseren van stress kan helpen de fysieke impact op uw gehoor te verminderen.

Kan tinnitus “luider” lijken of erger worden door stress?

Volgens Nick de Waard kan tinnitus onze “vlucht of vecht” -reactie initiëren, wat vaak voorkomt bij mensen die stress ervaren. “Wanneer je hersenen tinnitus als een mogelijke bedreiging categoriseren, kan dit een verhoogde hartslag, kortademigheid en slapeloosheid veroorzaken. Dit maakt het erg moeilijk om je te concentreren of te ontspannen als je tinnitus hebt.”

Stel je voor dat je normale taken uitvoert, zoals een krant lezen of autorijden, terwijl je een aanhoudend intern geluid in je oren hebt! De meest voorkomende symptomen zijn neuriën, zoemen of rinkelen, maar sommige mensen horen zelfs muziek.

Studies hebben aangetoond dat stress en tinnitus onlosmakelijk met elkaar verbonden lijken. Tinnitus kan ervoor zorgen dat het niveau van stress en angst stijgt, wat op zijn beurt de symptomen van de aandoening verhoogt. Waardoor het voor sommige patiënten “luider” of erger lijkt wanneer ze stress ervaren.

https://nickdewaard.nl/oorsuizen-door-stress/