Als je een eigen bedrijf hebt, dan wil je waarschijnlijk wel een werkplek hebben. De werknemers moeten natuurlijk een plek hebben om te kunnen werken. Dit betekent dat je een bedrijfspand moet kopen of huren. De prijs daarvan is echter meestal niet wat je zomaar in je portemonnee hebt zitten. Om die reden bestaat een bedrijfshypotheek. Dit wordt ook wel een zakelijke hypotheek genoemd. Ben je benieuwd hoe je dit aanvraagt? Lees dan hieronder verder.
De bedrijfshypotheek
De bedrijfshypotheek is een manier om geld te lenen van de bank voor een bedrijfspand. Met dit geleende bedrag kan je vervolgens het bedrijfspand kopen. Het is wel belangrijk om te weten dat je niet het gehele koopbedrag kan financieren met een bedrijfshypotheek. Je kan maar een bepaald deel van de koopsom betalen met de bedrijfshypotheek. Voor het andere deel moet je zelf zorgen. Je mag wel extra aflossen als dat mogelijk is voor jouw bedrijf. Het gaat om een bepaald percentage dat je extra mag aflossen. Het voordeel ervan is dat de rente al vaststaat voor de looptijd.
De bedrijfspanden
Het is goed om te weten dat niet elk bedrijfspand wordt goedgekeurd voor een bedrijfshypotheek. Het is dus belangrijk dat je van tevoren controleert of je wel in aanmerking komt voor de bedrijfshypotheek. Het zou natuurlijk jammer zijn als het blijkt dat je het toch niet kan aanvragen. Als je een bedrijfspand wilt kopen die niet bedoeld is voor kantoor, dan hoef je geen bepaald energielabel te hebben. Daarnaast mogen er uiteraard geen giftige stoffen zijn in het bedrijfspand. Hiernaast mag jij alleen het bedrijfspand gebruiken. Anderen dus niet.
De voorwaarden
Elke zakelijke financiering heeft zo zijn eigen voorwaarden waaraan moet worden voldoen. Bij bedrijfshypotheek is het belangrijk dat jouw bedrijf uiteraard een bepaalde omzet heeft. Hiernaast mag er geen verlies worden gedraaid, dus je hebt een positief resultaat nodig. Het eigen vermogen moet ook positief zijn. Verder is het goed om te weten dat het bedrijf geregistreerd moet zijn in Nederland en dat deze al vijftien maanden staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Doe vooral goed onderzoek naar de voorwaarden voordat je de bedrijfshypotheek aanvraagt.
Het aanvraagproces
En dan natuurlijk de belangrijkste vraag: hoe vraag je de bedrijfshypotheek aan? Dit doe je door online een afspraak te maken bij de bank. Er wordt contact met je opgenomen via het internet. Er zijn een aantal documenten die je moet hebben klaarliggen. Na het gesprek zal je een aanbod ontvangen. Als je akkoord gaat met het aanbod, kan je de aanvraag helemaal afronden. Hierna zal je nog wat extra documenten moeten aanleveren. Denk bijvoorbeeld aan een taxatierapport. Als dit is gelukt, wordt het bedrag overgemaakt naar jouw notaris.
|